SESF startsida

Skol-SM blir uttagning till Skol-VM

Årets Skol-SM i e-sport är en nervpirrande tillställning där Sveriges bästa skolor ska utses. Det vinnande laget i CS:GO och Dota2 får dra på sig landslagströjorna och resa till Skol-VM i Kiev, Ukraina.

- Det kommer att bli otroligt spännande att följa Skol-SM. Vi har ett stort antal väldigt starka lag. Turneringen är öppen för alla gymnasieelever och är inte bara en chans att vinna Skol-SM, utan också en chans att få representera Sverige vid skol-VM, säger Stephan Guiance, generalsekreterare på E-sportförbundet SESF.

Årets skol-SM utökas med Dota2, förutom de tidigare utannonserade turneringarna i CS:GO, League of Legends och Rocket League. De vinnande lagen i CS:GO och Dota2 bildar det svenska skollandslaget som kommer att få äran att representera Sverige vid Skol-VM i Kiev, Ukraina, 27 november till 1 december. Resan till VM möjliggörs av Skolidrottsförbundet.

Det är fritt fram för alla gymnasieelever att delta i Skol-SM. Eleven behöver bara vara medlem i förening som i sin tur är ansluten till Skolidrottsförbundet, eller till SESF. Det är gratis att delta i Skol-SM och är man inte redan medlem i en förening är det enkelt att bli. Malmö är värdstad för turneringen.

- Skol-SM i e-sport passar väl in i vår satsning på Malmö som en spelstad. Kombinationen e-sport och skola är något vi vill ha till Malmö och därför kliver vi in som värdstad”, säger Paul Petersson-Rebelo, Fritidsförvaltningen, Malmö stad.

E-sport i skolan blir allt viktigare. Inte bara för att tävla, utan för att hitta gemenskap och utvecklas som individ tillsammans med vänner.

- E-sporten är här för att stanna och det är naturligt för oss att omfamna den nya idrotten. E-sportaren är välkommen in i en Skol-IF. Nu lyfter vi e-sporten som en naturlig del av Skol-IF, säger Jonas Leth, generalsekreterare på Skolidrottsförbundet

Redan den 14 oktober spelas kvalen i CS:GO, 18 oktober i League of Legends och den 19 oktober i Rocket League. Dota2-kvalen drar igång den 19 och 21 oktober.

Finalerna sänds från it- och kommunikationsföretaget Consids tv-studio den 23 och 24 oktober. Då utses Sveriges bästa gymnasieskolor i e-sport. Matcherna kommer att kommenteras och sändas live via Twitch och via huvudpartnern Bredband2:s kanaler.

- Som Sveriges tredje största fiberleverantör till 500 000 hushåll når vi mängder av föräldrar och vuxna som inte förstår hur stor den digitala kulturen är bland unga. Tillsammans med Skol-SM vill vi ge våra kunder en möjlighet att ta del av e-sporten, ungas drömmar, ge inblickar och skapa förståelse, säger Marko Rajkovic på Bredband2.

Förutom ära och berömmelse som Sveriges bästa skollag finns det en prispott på totalt 45 000 kr i presentkort från Inet.

Huvudsponsor

Svenska Spel

Officiella Partners

ESEN eSportsAutoexpertenABFCrown Law