SESF startsida

E-sporten - än viktigare i Corona-tider

Idag uppmanas alla med sjukdomssymptom att självisolera sig. Alla evenemang stängs ned. Skolorna startar med undervisning online. Detta betyder att familjer samlas hemma utan normala rutiner och sammanhang. Här blir mobil och bredband, onlinekulturen, Netflix, datorer och ipads, möjligheten att beställa hem matkassar online och den nya sporten, e-sport, viktiga delar. 

Att folk stannar hemma bidrar med att belastningen av internet ökar extremt. Italien upplever överbelastningar på sina nät med över 70% ökning på det fasta nätet. Flera rekord i antal spelare har slagits världen över. Counter-strike: Global Offensive lyckades nå över en miljon samtidiga användare och även DotA 2 har ökat kraftigt.

När alla andra aktiviteter för unga stängs ned som idrott, konserter och annan kultur så är det viktigt att inte glömma barn och ungas rätt till en bra fritid. E-sport och gaming är en viktig del för många unga, och kanske än mer så i dessa tider.

Vi på SESF ger våra bästa tips till föräldrar:

Upptäck e-sporten

E-sport är idag en gigantisk folkrörelse med tävlingar som följs av miljoner, med proffs som är kända över hela världen. Vårt tips till föräldrar är att vara nyfiken på vad era barn gör och själva ta reda på mer om e-sport.

Umgås tillsammans

Ta tid och umgås med dina barn. Testa att spela Rocket League, Starcraft2, Hearthstone, Fortnite, CS:GO eller något annat e-sportspel. Engagerade föräldrar är viktigt för att barn och unga ska må bra.

E-sport är socialt

E-sport är en social verksamhet där man tränar och tävlar med sitt lag, där man har sina kompisar. Bara för att ens ungdom sitter själv vid datorn betyder det inte att hen är ensam.

Låt ungdomarna odla sina intressen

Ibland kan det vara bra att acceptera att man inte har samma intressen som sina barn, och att det kan vara ok. Låt barnen utvecklas i sina intressen och stötta dem!

Blanda e-sport med fysiska aktiviteter

Zlatan är inte bara en av världens bästa fotbollsspelare utan spelar även datorspel på sin fritid. Det ena utesluter inte det andra. För att bli framgångsrik inom e-sport krävs inte bara skicklighet i dataspel utan även fysisk aktivitet, idrottspsykologi, äta och dricka rätt.

Utveckla morgondagens kompetenser

Barnen kommer att möta en annan framtid än föräldrarna. Snabb utveckling uppmuntrar till en mottaglighet för nya teknologier och uppdateringar. Datorkunskapen är hög bland gamers.

Testa själv

E-sport är inte bara till för barn och ungdomar, utan många vuxna hänger sig åt att spela dataspel. Så testa själv! Och oroa dig inte, många av spelen anpassar sig automatiskt till den nivå du är på. 

Behålla lugnet

Barn och ungdomar behöver inte alltid ta del av all stress som vuxna behöver hantera i livet. I en tid som denna fungerar e-sport som en utmärkt aktivitet för att slippa oroa sig i onödan.

Spela lagom

E-sport och gaming är roligt. Det kan vara svårt att sätta gränser för när man ska sluta. Det är bra om man kommer överens om när och hur länge det är ok att spela, innan man börjar spela. Som förälder kan det vara bra att veta att en match i ett dataspel inte bara är lek och spel utan lika viktigt som en fotbollsmatch som man spelar med sina lagkamrater.

PEGI

Dataspelsbranschen har tagit fram ett åldersmärkningssystem för dataspel som vi på SESF rekommenderar att man följer. Vissa spel är mer lämpade för äldre ungdomar. Läs mer här: PEGI.info 

De populäraste e-sportspelen

Det finns mängder av olika spel, men vilka ska man testa? Vi listar 10 utvalda spel:

Pro Evolution Soccer - åldersgräns 3 år - Fotbollsspel som även ingår i e-sport VM.

Fortnite - åldersgräns 12 år - Här ska du överleva. Du spelar i förstapersonsskjutare (FPS).

Counter-Strike: Global Offensive - åldersgräns 18 år - FPS spel, terrorister mot anti-terrorister.

DotA 2 - åldersgräns 12 år - Ett MOBA spel, Multiplayer Online Battle Arena, fantasybaserat.

League of Legends - åldersgräns 12 år - Realstrategispel, MOBA, även detta fantasy. 

FIFA - åldersgräns 3 år - Klassiskt fotbollsspel som utvecklats årligen

Heartstone - åldersgräns 3 år - Kortspel baserat på karaktärer från Warcraft världen.

Overwatch - åldersgräns 12 år - Lagbaserat FPS spel. Samarbete mellan olika roller.

Tekken 7 - åldersgräns 16 år - Ett fightingspel med lång tradition. Började som arkadspel.

NHL - åldersgräns 12 år - Hockeyspel med möjlighet att spela i alla världens olika ligor.

Huvudsponsor

Svenska Spel

Officiella Partners

ESEN eSportsABFCrown Law